Category Archives: Commissions

In Light of Current Events (finalizing 2018)

3 RGB color and ambient light sensors, light emitting wall (162 led light rails and 162 u-profile glasses)

Read more...

3 RGB color and ambient light sensors that detect the incoming light from one point in the sky is placed on top of the building, timed to work one at the time. A light emitting wall is translating the incoming data into temporally adjusting colors and brightnesses. During the day the data runs in real time and during the dark hours from the saved data of each day.

The illumination wall consists of  162 sandblasted u-profile glasses and 162 led light rails. It runs along the curved auditorium wall, facing toward the foyer space. It is located inside a auditorium volume that is enveloped with semitransparent glass and is situated above the main entrance of the hospital.

The work is realized in co-operation with White Arkitekter AB / Fredrik Mats Nilsson for Uppsala Akademiska Sjukhuset.

Electric technician Gregoire Rousseau, programming Eetu Huhtala, lighting entrepreneur SAAS Instruments.

Curator Lotta Mossum, commissioner Eva Rosengren / Uppsala Region, Kultur och bildning.

Winner of invitational competition.

Finalizing time August 2018.

 

Sari Palosaari_Uppsala Akademiska Sjukhuset

 

Uppsala Akademiska Sjukhuset, public art, prosenttitaide

 

Sari Palosaari_In Light of Current Events_sketch

Sari Palosaari_In Light of Current Events_sketch

Sari Palosaari_In Light of Current Events_sketch

 

 

Posted in Commissions, Works | Tagged , , , , , , , , , , , , |

Elastic Limit (2017)

Stones, soundless cracking agent, stone tile, found stone brick and drilled stone pieces, rubber yarn, weathered hybrid polymer glue sealant, steel, glass, painted mdf, Art Deco entrance hall in the industrial area Iso-Heikintie in Turku

 

Sari Palosaari_cache_gallery Titanik_Turku

 

Sari Palosaari_cache_gallery Titanik_Turku

 

Sari Palosaari_cache_gallery Titanik

 

Sari Palosaari_cache_gallery Titanik and off-site location_Turku

 

Sari Palosaari_cache_gallery Titanik

 

cache_Sari Palosaari

 

cache_Sari Palosaari

Posted in Commissions, Works | Tagged , , , , , |

Line Circle Cut (2016)

Two channel HD video

The work was filmed during Simo Kellokumpu ´s Contextual Choreography: Hidden Madhouse process in Mad House Helsinki 2015 and was exhibited as a part of his artistic doctoral thesis exhibition Contextual Choreography, in Suvilahti, Maneesi, 25.-29.4.2016.

Read more...

The work addresses encounters of performance, work, stage, studio, material and leftovers. It is an entanglement of materials (steel, image, text, sound, machines, tools, clothes, costumes) and actions, and their reciprocal intended and unintended affects.

Camera Joakim Pusenius
Edit in co-op with Joakim Pusenius

Sari Palosaari Line Circle Cut

Posted in Commissions, Works | Tagged , , |

Suspense (2016)

Mary Gallen-Kallela´s piano, rope, hooks, carabiners, lock, thimble

Read more...

The piece is a project for Gallen-Kallela Museum, Espoo, and Silent Space – Intensified Integrities exhibition. It made use of Mary Gallen-Kallela´s grand piano from the museum collection.
A rope is fixed around the piano lid holder. It then runs through hooks on the wall and on the ceiling and comes down. The end of the rope hangs loosely and drops to the viewer´s space, suggesting to pull – and the brake of silence.

 

 

 

Sari_Palosaari_Suspense_w

 

 

 

 

Sari_Palosaari_Suspense_w4

 

 

Sari_Palosaari_Suspense_3

 

 

 

Sari_Palosaari_Suspense_IMG_9792copy_w

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Commissions, Works | Tagged , , |

You Are Not A Thing, The Thing Is Not You (2015)

Concrete floor, tiles, drain lid, drawing

Read more...

The work was created for Valtio+ (State+) exhibition that took place in a former Turku County Prison in Kakolanmäki. The piece consists of two parts, a drawing that was placed inside a segregation cell and a sculpture that was cast outside on the yard. The drawing was depicting the ground plan of the same cell where it was hanged. The sculpture was a copy of the floor of same segregation cell. It was cast and tiled on place and included all the detailing of the original.

 

Sari Palosaari_Valtio+__Arte ry

 

Sari Palosaari_Valtio+_Arte ry_Turku

 


Sari Palosaari_Valtio+_Arte ry_Turku

 

 

 

Posted in Commissions, Works | Tagged , , , , , , |